

Sos Bravado Aka Miso Ghost-Reaper 148ml
Sos Bravado Aka Miso Ghost-Reaper to kolejna mocno nietuzinkowa smakowo pozycja którą docenią zwłaszcza fani popularnego show Hot Ones (znajdziecie go w sezonie 10!) – oraz miłośnicy kuchni...japońskiej. Tak, dobrze czytacie – to sos mocno czerpiący ze smaków Dalekiego Wschodu, zwłaszcza w dodatkach – aby wykreować perfekcyjną 'bombę umami'. W sercu jest nieustępliwy i śmiały, niewzruszony w zadawaniu bólu niczym samuraj – łzy z oczu (i nie tylko) wyciśnie Wam ostra jak brzytwa papryka Naga Jolokia i Carolina Reaper – najostrzejsza papryka na świecie.
Sos Bravado Aka Miso Ghost-Reaper to kolejna mocno nietuzinkowa smakowo pozycja którą docenią zwłaszcza fani popularnego show Hot Ones (znajdziecie go w sezonie 10!) – oraz miłośnicy kuchni...japońskiej.
Tak, dobrze czytacie – to sos mocno czerpiący ze smaków Dalekiego Wschodu, zwłaszcza w dodatkach – aby wykreować perfekcyjną'bombę umami'.
W sercu jest nieustępliwy i śmiały, niewzruszony w zadawaniu bólu niczym samuraj – łzy z oczu (i nie tylko) wyciśnie Wam ostra jak brzytwa papryka Naga Jolokia i Carolina Reaper – wciąż najostrzejsza papryka na świecie.
Reszta sosu dąży do wytrawno-słonego i nasyconego ideału – czyli smaku umami. W Bravado Aka Miso znajdziecie pastę Aka Miso, czyli ciemną, długodojrzewającą fermentowaną pastę z soi o bardzo charakterystycznym aromacie, olej sezamowy (który znają i kochają chyba wszyscy miłośnicy kuchni japońskiej!), bezglutenowy sos Tamari, słynną przyprawę Togarashi o pikantnym aromacie i nieco octu ryżowego (czyli wszystko w klimacie! Twórcy tego sosu naprawdę o to zadbali).
Całość jest paprykowo-wytrawna ze kwaskowatą nutą i właśnie tym, co nazywamy umami (miso jest bardzo wyczuwalne!)
Ostrzegamy – sos ma moc! Nie lekceważcie jej zbyt pochopnie...
Do czego dodawać to nietypowe cudo? Wbrew pozorom, nie tylko do kuchni dalekowschodniej (czyli ramenu, sushi, wszelakich smażonych makaronów czy zupy miso) – sos Bravado Aka Miso Ghost-Reaper stanie się przyjacielem żeberek, wszelakich grillowanych dań, gulaszów czy pieczonych warzyw!
Składniki: papryka Ghost (Naga Jolokia), papryka Carolina Reaper, ocet ryżowy, pasta Aka miso, sos Tamari, olej sezamowy, przyprawa Togarashi, sól
Pojemność: 148ml
Kraj pochodzenia: USA
Ostrość w skali Scoville'a: brak badań
Ostrość w skali Ostrożerców:
-
OstrośćZapachSmakSosik dość mocno sezamowy, czuć olej sezamowy w smaku. Sama barwa fajnie oddaje azjatyckie potrawy. W zupie trochę się gubi więc bardziej polecam do dań stałych.
-
OstrośćZapachSmakSos bardzo dobry do azjatyckich dań, idealnie współgra z daniami sporządzanymi na woku.